Терминот за судење на Максим Димитриевски е одреден пред почетокот на изборната кампања

На 2 април треба да му се суди на Максим Димитриевски, градоначалник на Куманово и претседателски кандидат, обвинет за злоупотреба на службената положба. Оваа клучна правна пресметка ќе се одвива пред кумановскиот суд, на само два дена пред почетокот на изборната кампања

Обвинувања и контра обвинувања од Димитриевски

Димитриевски се соочува со пријава по кривична пријава од двајца кумановски бизнисмени. Тие тврдат дека ја занемарил својата должност со тоа што не го потпишал барањето за комуналии потребни за изградба на зграда во наведениот рок, што резултирало со финансиски загуби кои се проценуваат на околу 55.000 евра.

Како одговор, Димитриевски остро ги отфрла обвинувањата, означувајќи ги како политички мотивирана одмазда, оркестрирана од неговата поранешна партија СДСМ. Тој тврди дека инволвираните фирми имаат блиски врски со СДСМ, што имплицира одмазднички мотив зад обвинувањата.

Димитриевски- судење пред изборна кампања

Правни маневри

Под зголемен притисок, Димитриевски се обиде да ја оспори непристрасноста на назначениот обвинител. Последователно, обвинителството одлучи да го замени првобитниот обвинител, со цел да се решат грижите за пристрасност и да се запази транспарентноста во правните постапки.

Импликации врз политичкиот терен

Времето на судењето на Димитриевски, непосредно пред почетокот на изборната кампања, го истакнува неговото потенцијално влијание врз политичката сфера. Како претседателски кандидат, неговата правна неволја може да го поколеба јавното мислење и да влијае на чувствата на гласачите. Исходот од судењето има значителни импликации за изборниот терен, обликувајќи го наративот на претстојните избори.