Во пресрет на парламентарните избори, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, алармира за коалициски заговор во кој се вклучени СДСМ и ДУИ. Мицкоски тврди дека СДСМ и ДУИ се залагаат за план за кој веруваат дека ќе им обезбеди успех и покрај неговите потенцијални последици за државата.

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ја разоткрива коалициската шема на ДУИ и СДСМ

Мицкоски тврди дека СДСМ предвидува обезбедување 28 пратенички мандати, додека албанските партии колективно се предвидува да освојат 33 пратенички места, што ќе им овозможи да формираат коалициска влада. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ го критикува овој план, обвинувајќи ги инволвираните страни дека им даваат приоритет на сопствените интереси пред иднината на нацијата. Мицкоски го осудува нивното очигледно непочитување на благосостојбата на земјата, сугерирајќи дека нивниот слоган може да биде „Нема оставка од фотелјите“.

Загриженост околу управувањето

Понатаму, Мицкоски тврди дека СДСМ и понудил на ДУИ намален удел на државните институции, од 50% на 30%, во замена за поддршка. Тој тврди дека таквото политичко маневрирање покажува недостаток на посветеност на демократските принципи и вистинските реформски напори.

Посветеност на демократските принципи

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ изразува уверување дека албанската опозиција ќе ги отфрли ваквите сценарија и ќе ја почитува волјата на мнозинството македонски граѓани. Тој вети дека ќе работи посветено на реформирање на Македонија, подобрување на квалитетот на животот на нејзините граѓани и унапредување на аспирациите на земјата за европска интеграција.

Повик за акција

Како одговор на ваквите случувања, Мицкоски ги повикува граѓаните активно да учествуваат во изборниот процес. Тој ги охрабрува гласачите да го кажат своето мислење за овие наводни шеми на гласачките кутии, демонстрирајќи ја силата на Македонија и исфрлајќи ги во аналите на историјата оние кои се занимаваат со такви практики.

Како што Македонија се приближува до парламентарните избори, предупредувањата на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ги истакнуваат влоговите и важноста од ангажманот на граѓаните во обликувањето на иднината на земјата. Неговиот повик за будност ја нагласува потребата од робустен демократски процес кој ги одразува аспирациите и вредностите на македонскиот народ.