Во телевизиска дебата на ТВ Телма, кандидатот за претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска Давкова, изјави дека има намера да го искористи механизмот за помилување на лица осудени за настаните во Собранието на 27 април 2017 година. Нејзиниот противкандидат од СДСМ и актуелниот Претседателот, Стево Пендаровски, жестоко се противи на амнестијата за, според него, тешко кривично дело.

Дивергентни ставови за амнестијата на претседателските кандидати

Силјановска-Давкова го бранеше својот став нагласувајќи ја потребата од анализа од случај до случај, а не целосна амнестија. Таа тврдеше дека поединците вклучени во настаните имале различни мотивации и околности, што гарантира нијансиран пристап кон помилувањето.

„Некои поединци кои се вклучија во насилство остануваат на слобода. Меѓу нив има и оние кои не бараа амнестија, туку ја следеа правдата, заедно со оние кои моментално се вклучени во правните постапки во Стразбур. Секој случај е уникатен, и јас го задржувам овластувањето да давам помилувања врз основа на на темелна анализа, земајќи ги предвид факторите надвор од само правните размислувања“, изјави Силјановска Давкова.

Пендаровски, пак, ја осуди идејата за амнестија, тврдејќи дека ваквата опсежна мерка ги поткопува правдата и одговорноста. Тој ја истакна важноста да се признае сериозноста на кривичното дело и да се започне дијалог пред да се размислува за каква било амнестија.

Оценка на настаните

Дебатата навлегуваше во природата на настаните во Собранието на 27 април, при што Пендаровски го окарактеризира како организирано насилство оркестрирано од тогашната владејачка партија. Тој го оцени инцидентот како напад врз демократијата и уставниот поредок, нагласувајќи ја неопходноста од почитување на демократските принципи.

Тој сугерираше дека треба да се даде приоритет на мирниот трансфер на власта за да се поддржат демократските норми.

Во својата оценка за време на телевизиската дебата, Силјановска-Давкова се осврна и на категоризацијата на делото, наведувајќи дека квалификацијата на настаните како терористички напад е катастрофална.

Повици за дијалог и одговорност

Пендаровски ја повтори важноста од одговорност и повика на транспарентна и инклузивна дискусија за ова прашање пред да се донесат какви било одлуки за амнестија. Тој ја нагласи потребата од извинување и сеопфатна општествена дебата како претходници на секоја потенцијална амнестија.

Како што се интензивира дебатата меѓу претседателските кандидати, прашањето за амнестија за настаните во 2017 година Собранието продолжува да го поларизира јавното мислење. Со спротивставени ставови за правдата, одговорноста и демократските вредности, електоратот се соочува со критична одлука на претстојните претседателски избори.