Храна богата што може природно да го зголеми производството на серотонин, што позитивно влијае на расположението и го подобрува менталното здравје

Храната богата со триптофан не само што го зголемува производството на серотонин во мозокот, туку и го подобрува менталното здравје, велат научниците. Ваквите намирници имаат значајна улога во регулирањето на расположението и работата на невротрансмитерите, што ја потврдува и зголемениот интерес за нив во современата нутриционистика.

Станува збор за храна што вклучува јајца, тврди сирења, производи на база на соја, лосос и мисирка. Серотонинот е природен невротрансмитер (мозочен гласник) и хормон поврзан со регулирање на расположението. Лекарите веруваат дека неговото ниво е клучно за доброто ментално здравје, а одредени намирници можат природно да го зголемат неговото производство.

Одредени видови храна се добри извори на триптофан — есенцијална аминокиселина што му е потребна на телото, но не може само да ја создаде. Серотонинот се синтетизира токму од оваа аминокиселина.

Пет намирници богати со триптофан

Јајца
Содржината на протеини во јајцата може да помогне во зголемувањето на нивото на триптофан во крвната плазма. Жолчките од јајца се особено богати со триптофан, тирозин, холин, биотин и омега-3 масни киселини.

Сирење
Сирењето и другите млечни производи се одлични извори на триптофан. Особено богат избор се свежото сирење и тврдите сирења како пармезан, гауда и чедар.

Производи од соја
Тофтот и другите соја-производи се меѓу најдобрите растителни извори на триптофан. Тие обезбедуваат и сите девет есенцијални аминокиселини, што ги прави идеални за вегетаријанци и вегани.

Лосос
Покрај тоа што е богат со триптофан, лососот содржи и омега-3 масни киселини и витамин Д, кои се клучни за здрави коски, кожа и мускули. Тој може да помогне и во контрола на холестеролот и намалување на крвниот притисок.

Мисирка
Мисирката е комплетен протеин што ги содржи сите девет есенцијални аминокиселини, вклучувајќи го и триптофанот. Затоа е често препорачувана како дел од урамнотежена исхрана за подобрување на расположението.