Албанскиот опозициски фронт упати непоколеблива поддршка за судиите од Врховниот суд наспроти силниот притисок од Демократската унија за интеграција (ДУИ) за враќање на поранешниот премиер Никола Груевски. Опозицискиот фронт ја истакна својата солидарност со судиите, кои во моментов доживуваат невидени нивоа на принуда од одредени елементи во раководството на ДУИ.

Според упатени извори, ДУИ и конкретни поединци од раководството на партијата немилосрдно вршеле притисок врз судиите од Врховниот суд. Ваквото однесување покажува вознемирувачка трансформација на ДУИ од политичка партија во тирани кои се обидуваат да ги уништат самите темели на демократијата користејќи ја својата моќ и политичко влијание. Не е изненадување што оваа политичка партија стана синоним за лицемерие, бидејќи тие дејствуваат против европските вредности додека тврдат дека ги поддржуваат.

Опозицискиот фронт остро ги осуди ваквите дејствија, истакнувајќи дека е некомпатибилно да се прогласуваш за проевропски, а истовремено да вршиш притисок врз судството, да се вклучиш во коруптивни активности и да дејствуваш спротивно на принципите на демократијата.

Оваа ситуација служи како уште еден јасен показател дека ДУИ нема вистински интерес за интеграциите во Европската унија и за уставните реформи. Наместо тоа, тие изгледаат повеќе фокусирани на маневрирање на политички договори со ВМРО-ДПМНЕ за потенцијален влез во коалициска влада, пазарење со идните претставници на СДСМ.

Изразувајќи длабоко жалење на нивото на кое потонаа Али Ахмети и ДУИ, албанскиот опозициски фронт ја увери јавноста дека на денот на изборите народот најстрого ќе ги казни одговорните. Тие повикаа на единство меѓу граѓаните, почитуваните медиуми, чесните судии и меѓународната заедница да застанат заедно против корумпираните политичари кои враќањето на Груевски го доживуваат како единствен спас.

Албанскиот опозициски фронт уште еднаш упати решителна порака за непоколеблива поддршка до судиите од Врховниот суд, барајќи од нив да ја почитуваат правдата и да владеат во согласност со законот. Во оваа критична битка тие истакнаа дека правдата мора да надвладее, а оние кои ќе ги прекршат нејзините принципи ќе се соочат со последиците од своите постапки.

Извор: 21ТВ