Порталот пари.ком.мк пишува за рударењето Биткоин ќе стане уште потешко.

Тежината на рударството, што е во согласност со промените во вкупниот хашрат, сега се зголеми на 23,1 трилиони, што е значителен скок од околу 6%. Ова е второ најголемо зголемување од почетокот на годината и петти пат во последните шест периоди на рекалибрација. Зголемувањето на тежината на рударството може да звучи контрапродуктивно, но механизмот игра важна улога во регулирањето на мрежата, осигурувајќи дека блоковите се обработуваат со стабилна брзина и ја прават мрежата поотпорна на напади.

Тежината на рударството автоматски се калибрира по обработката на блоковите во 2016 година, што се случува приближно на секои две недели. Конзистентноста со која тежината на рударството се зголеми оваа година е одраз на тековната жестока конкуренција меѓу рударите. Со скок на цените на биткоин во последните месеци, дојде нов ентузијазам за рударство, кој сега е попрофитабилен од кога било. Како што се зголемуваат рударските операции, во обид да се искористи растечката вредност на биткоин, тежината на рударството расте.

Додека многумина ќе ги тријат рацете од веројатно понатамошно покачување на цената на биткоин, зголемувањето на тежината на рударството нема да стори ништо за да се олесни загриженоста за влијанието на биткоин врз животната средина. Со потребна поголема компјутерска моќ за да се натпреваруваме за доделување на награди за крипто-валута, сè уште ќе треба да се канализира повеќе енергија во мрежата, која веќе троши повеќе енергија од многу држави.