Шкотската премиерка Никола Старџен денеска изјави дека нема веднаш да предложи референдум за независност, затоа што сака земјата прво да се ослободи од пандемијата на Ковид-19.

– Сметам дека во овој момент не треба да предлагаме референдум, рече Старџен за радио Би-Би-Си.

Таа додаде дека верува во независност.

– Сакам Шкотска да биде независна, но прво мора да ја извлечеме земјата од кризата, рече таа.

Партијата во која е Старџен, Шкотската национална партија, вети дека ќе одржи нов референдум за независност до крајот на 2023 година, доколку освои мнозинството на изборите закажани за 6 мај.