Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека западот нема да може да се исклучи од руската нафта и гас неколку години.

Тој додаде дека никој не знае што може да се случи во тоа време.

ЕУ во моментов увезува околу 40 отсто од својот гас од Русија.

Блокот вети дека ќе ја намали зависноста од руската нафта за 90 отсто до крајот на 2022 година, но досега нема преземено никакви обврски за гасот.

САД ставија ембарго на сите руски енергетски производи. Ограничувањата на руската енергија се дизајнирани да ја казнат Москва за инвазијата на Украина. Но, зголемувањето на глобалните цени на нафтата и гасот значи дека рускиот профит можеше да се зголеми во последните месеци, и покрај намалувањето на вкупната понуда.

„На светскиот пазар се намалува обемот на нафтата, цените растат“, изјави претседателот путин пред група млади претприемачи“.