Радев ги коментираше вестите за влегување на проф. Герџиков во изборната трка за време на неговата посета на Специјализираната болница за рехабилитација на деца „Света Софија“, која доби донација од добротворната хуманитарна иницијатива „Бугарски Божиќ“ – апарат од најновата генерација на роботика – помошна локомоторна терапија.

Апаратот „Локомат“ нуди повеќе можности за рехабилитација на пациентите, дури и во посериозна состојба, благодарение на модерните технологии за движење, преку повратни информации.