На четиричлено семејство во Македонија му се потребни близу илјада евра за покривање на основните месечни трошоци, покажаа пресметките на Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) за мај. Минималната синдикална кошничка за овој месец изнесува 60.090 денари, што ги истакнува тековните финансиски предизвици со кои се соочуваат семејствата во услови на флуктуирачки трошоци за живот.

Распределба на основни трошоци за живот

Најголем дел од буџетот се троши за храна и пијалоци и изнесува 21.689 денари што е над една третина од вкупниот буџет. За облека и обувки се потребни дополнителни 4.928 денари, што сочинува нешто повеќе од 8% од буџетот. Режиските трошоци, пресметани на 6.014 денари, учествуваат со 10% од вкупниот буџет. За семејствата кои живеат во изнајмен стан од 60 квадрати, трошоците значително растат со дополнителни 250 евра кирија. Без факторинг на рати за заем, на едно семејство може да му требаат до 1.500 евра месечно за да преживее.

Споредба со минатото

Во изминатите четири години потрошувачката кошничка пресметана од ССМ е речиси двојно зголемена. Во мај 2020 година на четиричлено семејство му биле потребни 33.315 денари за основни трошоци. Тогаш минималната плата беше 14.500 денари наспроти денешните 22.500 денари. Ова големо зголемување го нагласува растечкиот финансиски притисок врз семејствата.

Влијание на инфлацијата и економските фактори

Инфлацискиот бран во изминатите две години, поттикнат од пандемијата COVID-19 и енергетската криза, значително ги зголеми цените на основните производи. Сепак, постои позитивна перспектива бидејќи најновите податоци покажуваат дека се очекува забавување на инфлацијата до 3,5% оваа година, што е забележително намалување од минатогодишните 9,4%.

Финансискиот товар на македонските семејства останува значителен и покрај неодамнешните намалувања на трошоците за живот. Бидејќи цената на основните трошоци продолжува да расте и инфлацијата постепено се забавува, семејствата мора внимателно да се справат со овие економски предизвици. Извештајот на Сојузот на синдикати на Македонија ја нагласува потребата од постојано внимание на трошоците за живот и прилагодување на платите за поддршка на семејствата во одржувањето на разумен животен стандард.