Почна со работа мобилната станица што ја најави Оливер Спасовски. Проблемот кој настана за додавање на „Северна“ во документите на државјаните на Македонија ги примора граѓаните да ги сменат своите документи. Од денеска тие можат да ги заменат личните документи во Полициската станица Пролет без закажување.

Скопјани во редици во рацете со документи, чекајќи на дожд стоеја да си ги сменат личните документи. Во моментов, гимназијата на Полициската станица Пролет служи како мобилна контакт точка на Министерството за внатрешни работи за прибирање лични документи.

„Ова е привремен пункт и има можност да овозможи подобар и побрз проток во овој момент. Затоа се инсталирани 10 нови станици. Кога ќе заврши целиот процес, тогаш ќе се направат проценките. Но, пунктот најверојатно нема да остане трајно, бидејќи имаме неколку пунктови во Скопје. Ние не можеме да носиме одлука со којашто трошоците за издавање на личните документи би се покривале на друг начин. За тоа што можевме, како на пример за регистарските таблички, тоа и го направивме“, рече министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски.

Според официјалната статистика, пасошите се најчесто разменувана ставка со 1 милион примероци, а преку системот на МВР се издаваат и 900.000 нови лични карти и 480.000 возачки дозволи.

Граѓаните ја пофалија идејата, но ги мачеше сообраќајниот метеж. Капацитетот на оваа локација е да опслужува 1.000 луѓе секој ден, а работното време е од 8 до 18 часот. По потреба можно е да работи и до 20 часот.