Според изворот, договорот на 34-годишниот Аргентинец е дизајниран за две сезони со можност за продолжување за уште една година до јуни 2024 година. Годишната плата на фудбалерот ќе биде околу 35 милиони евра без бонуси.

Меси игра за првиот тим на Барселона од 2004 година. Каталонците не успеаја да понудат нов прифатлив договор за Меси, по што клубот објави заминување на Аргентинецот.