Претставници на Русија и Украина се состанаа минатата недела во Обединетите Арапски Емирати за да разговараат за можна размена на затвореници поврзана со континуираниот извоз на руски амонијак во Африка и Азија преку украинскиот гасовод, изјавија за Ројтерс извори запознаени со состанокот.

Изворите наведоа дека разговорите биле посредувани од заливската земја и дека Обединетите нации не биле вклучени, и покрај фактот што ОН одиграле централна улога, заедно со Турција, во потпишувањето на Договорот за извоз на жито и вештачки ѓубрива од Украина и Русија.