Русија денеска официјално се повлече од клучниот безбедносен пакт по Студената војна, дизајниран да ги деескалира потенцијалните конфликти меѓу Истокот и Западот, што е најнов знак за зголемени тензии меѓу Русија и НАТО.

„Во 00:00 часот на 7 ноември 2023 година е завршена постапката за повлекување на Русија од CFE (Договор за конвенционални вооружени сили во Европа) – се вели во соопштението на руското министерство за надворешни работи.

 

„Така, меѓународно-правниот документ, чија важност беше суспендирана од нашата земја во 2007 година, конечно за нас стана историја“, се додава.

Договорот од 1990 година, преговаран и склучен на крајот на Студената војна и потпишан една година по падот на Берлинскиот ѕид, постави ограничувања на распоредувањето на воена опрема за одржување на воената рамнотежа меѓу НАТО и тогашните земји од Варшавскиот пакт.