Како што е наведено од Министерството за правда на земјата, Олег Тинков платил 508.936,184 долари, што е повеќе од двојно повеќе од сумата што се обидел да ја сокрие, соопштија од одделот. Во соопштението се објаснува дека 248.525,339 долари од таа сума отишле на данок. Покрај тоа, претприемачот плати повеќе од 100 милиони долари казни, како и каматната стапка што ја определија американските власти.

Претходно вчера, судот во северниот округ на Калифорнија го осуди Тинков на една година под надзор и парична казна од 100.000 долари, и истовремено го откажа барањето за екстрадиција во САД.

Според американската страна, тој свесно дал лажни информации за неговиот имот кога се откажал од американско државјанство во 2013 година. Во таа земја му се заканува затворска казна од шест години. Рускиот бизнисмен есента оваа година постигна договор за расчистување на случајот, признавајќи се за виновен за една од точките.