Лидерот на опозициската Демократска партија на Албанија и поранешен премиер, Сали Бериша синоќа упати честитка до лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски со која му ја честита изборната победа во Македонија и нагласува дека станува збор за сестрински партии. Честитка упати и до Гордана Сиљановска Давкова за нејзиниот избор за претседателка на Македонија.

Во честитката Бериша вели:

„Победи ВМРО! Почитувани пријатели, во демократски изборен процес, на парламентарните и претседателските избори во Република Северна Македонија победи најголемата опозициска партија ВМРО, сестринската партија на Демократската партија на Албанија, предводена од Кристијан Мицкоски. Во оваа прилика, му ги пренесувам моите најдобри желби на претседателот на ВМРО, г-дин Мицковски за одличниот изборен успех на ВМРО под негово раководство.

Ѝ честитам и на г-ѓа Гордана Силјановска-Давкова Свиланова, кандидат на ВМРО, по повод нејзиниот избор за претседател на Република Северна Македонија. Им посакувам и на сите пратеници Албанци кои вчера беа избрани со слободниот глас на граѓаните Албанци во оваа Република.

Изборите се доказ за достоинствен демократски процес, за што сите партии заслужуваат честитки. И уште еднаш најдобри желби за победниците