Претседателот на Европскиот парламент Давид Сасоли, при обраќањето на почетокот на Конференцијата за иднината на Европа, потсети дека од почетокот на мандатот на овој состав на ЕП, Конференцијата за иднината на Европа е приоритет на Европскиот парламент, што тоа тој и го побара. Дури и пред пандемијата, Парламентот беше убеден во потребата да се приближат граѓаните до европскиот проект, да ги вклучи повеќе и да се разви заедничка визија за заедничка иднина, јави дописникот на МИА.

-Кога треба да ги обновиме нашите економии и општества на нови темели, и со оглед на колосалните инвестиции што Европа ќе ги внесе во јавните политики, уште посуштинско и поитно е да ги слушаме нашите сограѓани, да ги чувствуваме нивните потреби, нивните очекувања во однос на помошта, работните места, достоинството, безбедноста и просперитетот и нивната визија за оваа заедничка европска иднина. Верувам дека е наша одговорност да ги ставиме граѓаните во центарот на нивниот европски проект, и колку повеќе напредуваме со интеграција, со оваа солидарност меѓу државите, толку е поважно европските граѓани да бидат и да се чувствуваат посветени на овој проект, рече Сасоли.

Тој нагласи дека живееме во време кога граѓаните сакаат да преземат одговорност и сакаат да кажат збор за политиките што влијаат на нивниот секојдневен живот, нивната иднина, иднината на планетата. Механизмите за консултации со граѓани се тестирани на многу места и ја докажаа нивната вредност. Време е да се отвориме за да ги вклучиме граѓаните повеќе во јавниот живот, и тоа е целта на оваа конференција, додаде претседателот на ЕП.

За можните резултати од Конференцијата, Давид Сасоли понатаму рече:

-Верувам дека треба да размислиме како да ги зајакнеме капацитетот и централното место на Европскиот парламент, особено во однос на неговата моќ на иницијатива. Како и секој национален парламент, правото на иницијатива треба да му се додели на Европскиот парламент, така што нашата институција може да дава предлози до Комисијата и Советот, а не само да биде примател. Ова ќе помогне да му се даде поголема улога .

Тој исто така смета дека треба да се зголемиме транспарентноста на изборите и да им се дозволимна граѓаните да ги наведат нивните преференции за претседател на Комисијата.

-Се надевам дека Конференцијата ќе се осврне и на прашањето за лидерот кандидат, бидејќи убеден сум дека ова ќе придонесе за потребите на граѓаните да бидат повеќе вклучени во нивниот европски проект и подобро функционирање на нашите институции. Исто така, апсолутно треба да се реши прашањето за едногласност во Советот .

И ако сите овие размислувања и оние на нашите граѓани вклучуваат ажурирање на Договорите, според Сасоли е потребна храброст и не смее да се стравува од нив и во овој процес треба да се продолжи да се разговара со европските граѓани, гласачи, национални и регионални пратеници, јавното мислење.

-Денес не можеме да си дозволиме табуа, мора да се соочиме со оваа вежба слободно и самоуверено преку демократска дебата. Јас лично сум убеден дека свеста за нашето единство и заедничка судбина ја делат мнозинството граѓани и носители на одлуки. Да ги надминеме разликите и да работиме заедно, почитувајќи ја нашата разновидност, да ги поставиме темелите на нов социјален, демократски и европски договор. Дозволете ни да направиме посилна, поотпорна, подемократска и обединета Европа.