Епицентарот на земјотресот бил на 13 км северозападно од Сплит и на длабочина од 10 км.

Претходно во 23:15 часот на 8 км северно од Загреб е регистриран земјотрес со јачина од 3 степени според Рихтер.

А утрово во 1:36 часат имаше земјотрес и кај Петриња со магнитуда од 2,5 степени според Рихтеровата скала.