На денешен ден, пред точно 23 години, Македонија ја потресе еден од најбруталните и најкрвавите настани во нејзината модерна историја, масакрот во Вејце. Беше попладне како секое друго на кривината на Црвен Камен во селото Бреза, вгнездена на планинскиот пат меѓу Селце и Вејце во Тетово. Сепак, овој ден засекогаш ќе остане запаметен по трагичните настани што се случија кога членовите на терористичката паравоена формација ОНА нападнаа од заседа и брутално масакрираа осум припадници на безбедносните сили.

Комеморација и повици за правда за масакрот во Вејце

Местото на масакрот во Вејце денеска беше  посетено од членови на Достоинство ко потоа  оддадоа почит пред споменикот на бранителите во Скопје. Стојанче Ангелов од името на Достоинство изрази надеж дека по конституирањето на новото Собрание ќе бидат усвоени измените на Законот за бранители кои тој ги поднесе. Тој нагласи дека со тоа ќе се исправи долгогодишната неправда кон бранителите и нивните семејства.

Потрагата по правдата продолжува

И покрај изминати 23 години, правдата не е задоволена. Одговорните за масакрот сè уште се на слобода, избегнувајќи одговорност. Стојанче Антелов од Достоинство укажа на отсуството на достоинствен маркер на местото на масакрот во Вејце, истакнувајќи ја потребата да се потсетиме на овој трагичен настан и да се внимава на опасностите од разгорување на меѓуетничката нетрпеливост и омраза.

Во чест на паднатите херои

Почит кон споменот на бранителите загинати во „Вејце“ и „Шипковица“ во 2001 година на денешната комеморација во Битола оддаде и дополнителниот заменик министер за внатрешни работи Митко Бојмацалиев. Тој увери дека никогаш нема да бидат заборавени, нагласувајќи ја важноста од зачувување на нивното сеќавање.

Чекори на Министерството и мурал во Куманово

Во октомври минатата година Министерството за одбрана ја прими надлежноста за местата каде загинаа македонските бранители. Од Министерството најавија дека до крајот на мај очекуваат да заврши постапката за доделување на локациите за изградба на споменици на загинатите бранители во Љуботенски бачила, Карпалак и Вејце. За оваа намена се издвоени средства во планот за јавни набавки.

Додека народот го одбележува овој трагичен настан, во центарот на Куманово беше откриен мурал со почит на споменот на бранителот Бобан Трајковски, кој херојски го загуби животот во одбраната на својата земја. Муралот служи како потресен потсетник за жртвите направени од овие храбри поединци.

Масакрот во Вејце останува остар потсетник на ужасите на војната и потребата од мир и помирување. Додека Македонија го почитува споменот на загинатите херои, потрагата по правдата продолжува, со што се осигурува дека нивната жртва никогаш нема да биде заборавена.