Извори од косовските безбедносни служби откриле за РТК, (Радио Телевизија Косово) дека веднаш по вчерашната седница на Советот за безбедност на ОН, добиле разузнавачки информации кои укажуваат на потенцијален обид за атентат врз премиерот Албин Курти од страна на српски структури во Скопје.

Став на Курти

Како одговор, Курти се обрати до косовските медиуми, тврдејќи дека и покрај наводните закани од поединци и структури поврзани, според него, со официјален Белград, тој не се чувствувал лично загрозен за време на неговата посета на Македонија.

Сепак, Курти посочи дека за време на состанокот на сестринските социјалистички партии, вклучително и специјалното појавување на Ларс Клингбејл од Германската социјалдемократска партија, беа забележани засилени безбедносни мерки.

Деманти од  МВР

За разлика од тврдењата во косовските медиуми, македонската МВР остро демантира каков било обид за атантат на Курти при неговата посета на Скопје. Од МВР појаснуваат дека посетата на премиерот била уредена според однапред одредени правила и сеопфатни безбедносни проценки, категорично побивајќи ги тврдењата за заговор за атентат.

Уверување среде контроверзии

И покрај сензационалните тврдења, премиерот Курти и македонските власти остануваат на ставот дека посетата помина без инциденти, засилувајќи го уверувањето дека безбедносните мерки биле ефективно спроведени за да се заштити лидерот.

Во средината на оваа безбедносна драма, не може да се игнорираат основните геополитички тензии меѓу Косово и Србија, кои често се прелеваат во соседните земји. Потребата од сеопфатна истрага за одвојување на фактите од фикцијата станува императив за одржување на дипломатската стабилност во регионот.

Извор: A1ON

Извор: Telma