Тој во своето обраќање на 17-та конференција „Демократијата во дигиталната ера: предизвици и можности“, што се одржа во организација на фондацијата Метаморфозис посочи дека слободата на изразување, слободата на медиумите и заштитата на медиумскиот плурализам се најзначајни за демократијата.

Но од друга страна, како што рече, се случуваат големи предизвици, како што е ширењето на лажни вести. Затоа, според министерот, критичкото размислување и медиумската писменост се најважните алатки кои можеме да ги користиме во борбата против манипулацијата со информации, лажните вести, лажното известување, дезинформациите, пропагандата, измамата.

Шаќири се осврна на заложбите и активностите што ги презема Министерството за информатичко општество и администрација и Владата во доменот на дигитализацијата, како и на предизвиците поврзани со развојот на технологиите.

-Додека критичната инфраструктура е во доминантна сопственост на приватниот сектор, со оглед на тоа што нашиот свет сè повеќе меѓусебно се поврзува, Владата мора да ги води и да ги заштити активностите поврзани со ова. Затоа во моментов со нашите партнери од УСАИД работиме на програма дизајнирана да ја подобри подготвеноста за сајбер безбедност на Критичната инфраструктура и клучните ресурси на Северна Македонија, рече министерот Шаќири.

Тој информираше дека МИОА ја координира иницијативата „Отворено владино партнерство“, потврдувајќи ја нивната заложба за континуирано подобрување на работата на Владата врз основа на отворени, транспарентни, безбедни и ефикасни владини институции кои комуницираат и соработуваат со граѓаните.

-Континуирано го охрабруваме објавувањето и користењето на отворени податоци, чијашто крајна цел е зголемување на транспарентноста и отчетноста на државните институции, рече министерот Шаќири.

Конференцијата се организира во синергија со проектот „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА”, ко-финансиран од Европската Унија.