Во вознемирувачки развој на настаните, четириесет и деветгодишен жител на општина Конче е приведен под сомнение дека во повеќе наврати извршил обљуба на малолетно лице. Осомничениот, идентификуван како Ј.К., е обвинет за полови дејствија врз 15 годишна девојка од почетокот на 2022 година до ноември 2023 година.

Министерството за внатрешни работи презема мерки против обвинетиот за обљуба

Министерството за внатрешни работи откри дека Ј.К. е осомничен дека извршил обљуба над малолетничката во наведениот период. Ова вознемирувачко откритие поттикна брза акција од органите за спроведување на законот.

По добиени информации за ова ужасно злосторство, веднаш бил известен јавниот обвинител од Основното јавно обвинителство Струмица. Последователно, по документирање на случајот и поднесување на соодветна пријава, Ј.К. е предвидено да се јави пред судија на претходна постапка во Основниот суд Струмица.

Поднесени сериозни обвиненија против осомничениот

Јавното обвинителство ја откри тежината на обвинението против осомничениот. Констатирано е дека Ј.К., жител на село во општина Конче, во повеќе наврати недолично постапувал со малолетничката и ја допирал по телото, при што ги прекршил чл.188 ст.2.в ст.1 и чл.45 од Кривичниот законик.

Со оглед на тежината на обвиненијата, јавниот обвинител се заложи за определување мерки притвор за четириесет и деветгодишниот конче. Осомничениот, наводно, извршил полови дејствија врз малолетно девојче кое сè уште не наполнило петнаесет години.

„Осомничениот, жител на село во општина Конче, во повеќе наврати допирал малолетно лице, при што сторил продолжено кривично дело по чл.188 ст.2 по ст.1 а во врска со чл.45 од ка. Кодекс“, соопштија од обвинителството.

Во тек истрага

Министерството за внатрешни работи во претходното соопштение ги повтори обвиненијата  против Ј.К. за неговата вмешаност во прељуба со малолетничката  во период од речиси две години. Како што се одвива правниот процес, властите ги интензивираат своите напори да обезбедат правда за жртвата и одговорност за обвинетиот.