Вработените во поштата, кои не ги добија априлските плати протестираат, а ќе стапат во штрајк од 7 јуни. Планирани се протести во сите експозитури, при што секоја подружница самостојно ќе одлучува за времето на започнување и завршување. Штрајкот е одговор на постојаното доцнење на платите и лошите услови за работа. Синдикалните лидери за кризата го обвинуваат лошото менаџирање и фантомските работни места и бараат итна реорганизација и приоритизација на државното акционерско друштво од страна на новата влада.

Штрајк: Неисплатените плати предизвикуваат бес

Ситуацијата ескалира бидејќи вработените допрва треба да ги добијат априлските плати. Нема информации кога ќе бидат исплатени.

„Веќе сме во процес на штрајк. Тие законски обврски за преговарање според Законот за работни односи и Законот за мирно порамнување ќе започнат откако ќе штрајкуваме. Нема откажување; ние се бориме за нашите работни места и нашата компанија, “, вели Боро Велигденов, претседател на Синдикатот на пошти.

Растечки тензии: Македонска пошта се соочува со бунт на работниците поради неисплатените плати

Менаџментот е виновен за кризата

Според Синдикатот, раководството и фантомските работни места се одговорни за страшната состојба во Пошта. Бараат државното акционерско друштво да биде приоритет веднаш по формирањето на новата влада. Целосна реорганизација е од суштинско значење, а Синдикатот веќе смислил план за нова систематизација за обновување на компанијата.

„Доста е со партиска кадровска политика. Таа партизанска кадровска политика ја уништи Македонска пошта. Испраќаме порака до новата Влада: нема да дозволиме повторно неспособни кадри и менаџери да управуваат со нашата компанија“, тврди Велигденов.

Повици за реорганизација

Поштата во последно време е во катастрофална состојба. Пратките и писмата се соочуваат со повеќемесечни доцнења, а вработените често протестираат поради доцнење на платите.

Досегашните интерни истражувања укажуваат дека за ефикасно функционирање Пошта треба да има 56 работни позиции. Сепак, годините на трупање партиски кадри резултираа со 240 работни позиции, од кои многу се за советници или фиктивни вработувања.

Штрајкот, кој започнува на 7 јуни, треба да се интензивира доколку не се преземе брза акција за решавање на овие итни прашања. Барањата на Унијата за реорганизација и приоритизација од страна на новата влада ја истакнуваат итноста на ситуацијата. Вработените се решени да се борат за своите работни места и иднината на нивната компанија.