Горниот дом на швајцарскиот Парламент вчера одобри ислата на 1,3 милијарди франци во следните години. Средствата се замрзна ни во 2019 година по спорот за меѓусебно признавање на берзанските правила.

Швајцарија не е земја-членка на ЕУ, но учествува во нејзините програми и внатрешниот пазар на блокот преку билатерални договори.

За возврат, плаќањата за поддршка на посиромашните земји од ЕУ беа договорени пред неколку години, а сличен аранжман беше договорен и со Норвешка. Во Швајцарија, ова се нарекува „милијарда за кохезија“.

Односите помеѓу ЕУ и Швајцарија се заладија откако блокот инсистираше на рамковен договор. ЕУ за да изврши притисок почна да не ја признава швајцарската берза како еквивалент на институциите на ЕУ во 2019 година.

Преговорите за рамковниот договорот се во застој.