Шведскиот институт соопшти дека податоците укажуваат на поголема инциденца на миокардитис (воспаление на срцевиот мускул) и перикардитис (воспаление на слузницата на срцето) кај младите луѓе кои биле вакцинирани.

-Врската е особено јасна во случајот со вакцината на Модерна, особено по втората доза, се вели во соопштението.

Сепак, се додава дека ризикот од миокардитис и перикардитис е многу мал.

Институтот сега за оваа возрасна група ја препорачува вакцината на „Фајзер/Бионтек“.

Претходно оваа недела, Шведската агенција за јавно здравје објави дека децата на возраст од 12 до 15 години можат да примат само вакцина „Фајзер“.

Европската агенција за лекови ја одобри „Фајзер“ во мај, а „Модерна“ за деца над 12 години во јули.