Кеси за ѓубре полни со искористени медицински ракавици, од кои некои беа видно валкани, а некои дури и со искривени дамки, беа покриени под магацин на периферијата на Бангкок, главниот град на Тајланд.

Во близина е најден и пластичен сад со сина течност и пар ракавици.

Тајландските власти велат дека печалбарите се обиделе да направат ракавиците повторно да изгледаат како нови, кога здравствените власти на таа земја упаднале на местото во декември минатата година, пишува Си-Ен-Ен.

Тој додава дека има многу други магацини како овој, кои сè уште работат во Тајланд – во обид да одговорат на побарувачката за медицински заштитни ракавици, кои едноставно експлодираа за време на пандемијата. И тие пакуваат милиони од овие искористени ракавици за извоз во САД и во земјите ширум светот, за да ги намалат последиците од недостигот на овој медицински материјал, кој најверојатно со години ќе влијае на планетата.

Експертот Даглас Стајн за Си -Ен -Ен оцени дека нитрилните ракавици во моментов се „една од најопасните работи на Земјата“.

-Ни доаѓаат ужасно многу лоши производи, тоа е бескрајна серија валкани, користени ракавици под секој стандард, кои влегуваат во Соединетите држави, што, се чини, федералните власти дури сега почнаа да го разбираат. Сепак, и покрај можниот ризик за медицинските работници и пациентите од првата линија, Си-Ен-Ен пишува дека властите во САД се бореле да се справат со незаконската трговија, делумно поради тоа што прописите за увоз на заштитна медицинска опрема беа привремено суспендирани во екот на пандемијата. и денес суспендиран.

Во февруари и март оваа година, една американска компанија предупреди две федерални агенции (Царина и Администрација за храна и лекови – ФДА) дека добила испорака полна со ракавици под стандардната и видно валкана, од компанија од Тајланд.

И покрај тоа, таа тајландска компанија успеала да испорача десетици тони ракавици во САД во следните месеци, а некои од нив стигнале и во јули.

Од ФДА изјавија за Си-Ен-Ен дека не можат да коментираат за поединечни случаи, додавајќи дека презеле „многубројни чекори за да најдат и спречат продажба на овие неодобрени производи, испитувајќи ги медицинските производи и на границата и на домашниот пазар“.