Одлуката за сертифицирање на „Северен тек 2“ треба да се заснова на правилата на ЕУ и професионален пристап, а не на политички проценки, изјави унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто.

„Има многу јасни европски правила кои треба да се спроведат. Проблемот, според мене, е што одлуката во овој случај ќе биде донесена врз основа на политички, а не на професионални размислувања. Со ‘Северен тек 2’, проблемот е ист како и со ‘Спутник В’ – се разгледува од политичка гледна точка. Уште еднаш нагласувам: за нас како мала европска земја без сопствен извор на енергија, ова никогаш не било политичко прашање, туку прашање на енергетска безбедност, рече Сијарто во интервју за агенцијата ТАСС.

Тој изрази надеж дека „германските и европските власти ќе одлучат за ова прашање врз основа на професионалноста и важечките правила“.

Изградбата на гасоводот „Северен тек 2“ беше целосно завршена на 10 септември 2021 година.

За да може гасоводот да биде пуштен во употреба, „Северен тек 2“ треба да биде регистриран како независен транспортен оператор. На 16 ноември 2021 година, германската Федерална агенција за мрежа ја суспендираше сертификацијата поради организациски и правни проблеми. Регулаторот наведе дека процесот ќе продолжи кога компанијата, со седиште во швајцарскиот град Цуг, ќе ги пренесе основните средства поврзани со германскиот сегмент на германската подружница.