По повод 30 години постоење, скопските бадникари денеска во месноста Говрлевска Краста засадија 30 млади стебла даб.

Иницијативата со активен придонес и учество е на почесниот член на Одборот и поранешен кум Љупче Николовски.

– На јужните падини на Водно во месносста Говрлевска Краста каде што со години собираат бадникови гранчиња што ги делат пред Соборниот Храм Свети Климент Охридски на 6-ти јануари во пресрет на Бадник и големиот Христијански празник Божик, со помош на луѓето од Општина Сопиште, стручни совети и помош од Коле Василевски од земјоделскиот факултет најпрвин е извршена опсежна подготовка на теренот кој е мошне каменит и специфичен и активниот ангажман на бадникарите од сите генерации 30 млади стебла даб беа посадени и полеани со првата капка вода, се вели во соопштението од скопските бадникари.

Скопските бадникари слават 30 години постоење и активност во рамките на нивната заложба за зачувување и негување на традициите на нивниот сакан град.