И бугарскиот пратеник Кирил Симеонов се отцепи од „Има таквов народ“ на Слави Трифонов. Неговата одлука, објавена од собраниската говорница, наиде на силен аплауз од пратениците од другите три партии во владејачката коалиција и збунетост кај претставниците на ИТН.

Подоцна, Тошко Јорданов, кој доцна пристигна во парламентот, свика итен состанок на пратеничката група на ИТН, на кој присуствуваше и Симеонов. Пред вратата застанаа пратениците од владејачката „Промената продолжува“ бидејќи се сомневале за притисок врз Симеонов, пишува Бнр.бг. По повеќе од еден час состанок на пратеничката група на „Има таков народ“, нејзиниот претседавач Тошко Јорданов даде куса изјава за медиумите, нагласувајќи дека групата е обединета, а со Симеонов остануваат пријатели.

Во раните попладневни часови претседавачот со пленарната седница на Народното собрание Атанас Атанасов соопшти дека Кирил Симеонов и официјално ја напуштил пратеничката група на „Има таков народ“ и сега е независен пратеник.

Ова е шести пратеник што ја напушта групата ИТН. Член е на Комисијата за буџет и финансирање, претседател на Комисијата за информатичка технологија.

Не сакам да контактирам со ГЕРБ и кога ќе се вратам дома сакам да си ги гледам децата во очи, изјави Симеонов утрово од говорницата на Народното собрание, по тензиите и речиси физичката пресметка меѓу пратениците.

„Бидејќи веќе сум на говорница, сакам да кажам нешто од срце без да подготвувам говори. Кога влегов во политиката, влегов без партиски родители, без никој да ме поддржува. бизнисмени зад мене, без ништо. Кога го видов Слави Трифонов ме праша: „Зото си овде? За што се бориш? „Му реков, тука сум да се борам против системот, против статус-квото“.

Вчера гласавме заедно со овој систем и се срамам од оваа работа. На крајот на краиштата, морам да излезам и да го кажам тоа. Јас не сум ГЕРБ, не сум ДПС и кога вечерва ќе се вратам кај моите деца сакам да можам да ги погледнам во очи“, изјави Кирил Симеонов.

Ова е многу силна манифестација на парламентаризмот и господинот Симеонов го има моето восхитување, рече привремениот претседател на Народното собрание Мирослав Иванов од ПП.

ИТН првично ги демантираше информациите за заминување на друго лице.

Симеонов негираше дека му вршеле притисок и му понудиле позиции и пари.

Погледнете, во моментов, она што го направив беше апсолутно емотивно и од срце. Тоа нешто што се случи вчера беше последната капка. Нема апсолутно никаков притисок врз мене, рече тој.