Законот е прв од таков вид во САД и беше одобрен едногласно од Градскиот совет еден месец откако незадоволен службеник од Сан Хозе застрела девет негови колеги, а потоа си го одзеде животот, објави „Сан Франциско кроникл“.

Градоначалникот Сем Ликардо ги пофали мерките и рече дека сопствениците на оружје кои не ги следат новите правила не треба да поседуваат оружје.

– Нема да го запреме насилството со оружје како со волшебно стапче, но ќе престанеме да плаќаме за тоа, рече Ликардо во изјавата.

Новиот закон е дел од планот за контрола на оружјето од 10 точки што го најави Ликардо по масовното пукање на 26 мај во железничкиот двор на долината Санта Клара.

Официјалните лица се уште не одлучиле колку сопственици на оружје ќе треба да плаќаат такси. Тие ќе се користат за покривање на директните трошоци од насилство со оружје за даночните обврзници за услуги што вклучуваат реакција на полицијата, транспорт на брза помош и медицински третман на жртвите на огнено оружје.

Надоместоците ќе бидат утврдени по завршувањето на студијата за предизвиканата штета од употребата на оружје, која ја изработува Тихоокеанскиот Институт за истражување и проценка, група која промовира индивидуално и јавно здравје, благосостојба и безбедност.