Двајцата разговаа за стратешки прашања од заемна корист и за организациски аспекти околу претстојната средба меѓу претседателот Џо Бајден и неговиот француски колега Емануал Макрон планирана за крајот октомври.

Средбата беше во согласност со споделените обврски на претседателот Бајден и претседателот Макрон во нивниот телефонски разговор на 22 септември, да се почне процесот на продлабочени консултации за низа стратешки работи, за создавање услови за градење доверба и да се предложат конкретни мерки кон заедничките цели, се вели во синоќешното соопштение од Белата куќа.

Амбасадорот на Франција неодамна беше отповикан поради договорот за подморниците меѓу САД и Австралија, а наспроти сличниот договор меѓу Париз и Камбера кој беше отфрлен, чин што предизвика негодување и критики од страна на францускиот врв.