Мендух Тачи предупредува за мешањето на Косово во македонските избори

Мендух Тачи, лидерот на Демократската партија на Албанците (ДПА), изрази загриженост за потенцијалното мешање на косовската партија Самоопределување на претстојните избори во Македонија. Тачи ја истакна потребата од претпазливост, истакнувајќи го ризикот од создавање опасен преседан кој може да има далекусежни последици.

Перспективата на Тачи за влијанието на Самоопределување
  • Предупредување на Тачи

Тачи тврди дека иако не е невообичаено политичка партија од Косово или Албанија да изрази поддршка за македонска партија, станува проблематично кога таа партија ја има власта. Тој сугерира дека таквите акции може да обезбедат можности за надворешни играчи, како Србија или Русија, негативно да влијаат на македонската политика. Тачи, говорејќи на партиски собир во Тетово, смета дека поради актуелните предизвици на Косово, нема капацитет за такви интервенции и треба да избегне легитимирање на надворешно мешање.

Мислам дека поради тешкотиите што ги има, Косово нема таков комодитет за да врши таква интервенција. Затоа, не треба да им даваме аргументи на другите, на нашите противници и да ги легитимираме интервенциите, од Русија, на пример“, рече Тачи на партиски собир во Тетово.

Подготвеноста на ДПА за парламентарни избори

Тачи во обраќањето на претстојните парламентарни избори уверува дека Демократската партија на Албанците е подготвена за изборите. Оваа изјава ја одразува заложбата на партијата за активно учество во демократските процеси.

Крстот на Попова Шапка
  • Религиозни објекти и политички територии

Тачи се осврнува на контроверзноста околу крстот на Попова Шапка, наведувајќи дека иако тоа не е грижа за Албанците кои и така имаат повеќе различни верски определби, станува проблематично кога словенската политика го користи за разграничување на територии. Оваа перспектива фрла светлина на пресекот на религијата и политиката во регионот.

Одлука на ЕУ за преговорите на Албанија
  • Позитивна перспектива за Македонија

Тачи изрази позитивен став за одлуката на ЕУ да не ги отвори преговорите за Албанија. За разлика од некои албански политичари, тој смета дека тоа е корисно за македонските Албанци. Тачи смета дека влијателните центри на Западот треба да го отворат патот и за Албанија и за Македонија истовремено за да избегнат потенцијални назадувања во евроинтеграциите на Македонија.

Добро е што ЕУ не ѝ отвори пат на Албанија, бидејќи тогаш „ние тука би останале како деца сами во темниот двор“.

Извор: МКД