Фабриката, во која прво ќе бидат пакуваат вакцините „Синофарм“, а подоцна и ќе бидат произведени, ќе биде заедничка инвестиција на Србија, Кина и Обединетите Арапски Емирати, објави општина Земун.

Се наведува дека е планирана фабрика за производство на ПСР-тестови, како и дека е планирано месечно производство на два милиони дози вакцина.

По добивањето на техничката документација, опремувањето на локацијата како целина 1-блок 11а во рамките на Деталниот план за регулирање на економската зона „Аутопут“ во Нов Белград, Земун и Сурчин ќе му бидат доверени на Институтот за патишта во Белград, како најповолен понудувач, зa чија работа ќе бидат платени 61,78 милиони динари без ДДВ.

Како што е наведено, комуналното опремување на парцелата 946/5 во К.О. Земунско поле подразбира решавање на имотно-правни прашања, изготвување на техничка документација, закажана за 25-ти октомври и изградба на пристапни патишта, по итна постапка.

За фабриката што ќе се гради според системот „клуч на рака“, српската страна ќе обезбеди земјиште и инфраструктура и се додава дека оваа целосна гринфилд инвестиција ќе обезбеди доволни количини кинеска вакцина „Синофарм“ не само за Србија, туку исто така и регионот.