На почетокот на вакцинацијата во центарот за азил во Крњача присуствуваше и шефицата на мисијата на УНХЦР во Србија, Франческа Бонели која потенцираше дека Србија е прва земја во Европа која вакцинира бегалци.

Бонели посочи дека почетокот на вакцинацијата е важен ден за мигрантите, бидејќи претставува постојана помош на тоа население.

 – Ние сме благодарни на Србија што ги вклучи бегалците во планот за вакцинација. Ова е резултат на интензивната соработка што ја имаме. Ви благодариме на Министерството за здравство, Институтот за трамполин, Комесаријатот за бегалци, СЗО и УНХЦР, кажа Бонели.

Заменик-комесарот за бегалци, Светлана Велимировиќ ја истакна важноста на вакцинацијата во борбата против вирусот и рече дека сите треба да бидат одговорни за тоа прашање.

Таа рече дека започна вакцинацијата на мигранти и баратели на азил, кои исто така покажаа одговорност и одговорија на вакцинацијата.

– Вакцинацијата денеска започна во сите центри, додаде Велимировиќ.

Таа вели дека кампањата за вакцинација на мигрантите започнува денеска, а материјалот е подготвен на повеќе јазици што тие ги користат.

Претставникот на Светската здравствена организација во Србија, Абебајеху Ажефа Менгисту, посочи дека вакцинирањето е клучно во борбата против коронавирусот, покрај почитувањето на мерките како што се одржување на физичко растојание и миење раце.

– Кога станува збор за вакцинацијата, Србија навистина заврши одлична работа, рече тој.

Менгисту изјави дека почетокот на вакцинацијата е важен за мигрантите, бидејќи тие се сместени во колективни центри и додаде дека постои одлична соработка со властите во Србија.

Мигрантите за Танјуг изјавија дека не се плашат од вакцината и дека сметаат дека е добра за здравјето.

Во моментов, 4.883 бегалци, баратели на азил и мигранти се сместени во 19 азил и прием – транзитни центри во Србија, а 336 деца и возрасни се сместени во центарот во Крњача.

Од денеска во тој центар за вакцинирање се регистрирани 67 мигранти, кои ќе добијат АстраЗенека.

Вакцинацијата се одвива и во центрите Адашевац, Принциповац, Сид, Кикинда, Сомбор, Суботица, Врање, Бујановац, Прешево, Бања Ковиљача, а ја вршат екипи од територијално надлежни здравствени центри во координација со јавниот здравствен институт предводен од Трамполин.

За да аплицираат за вакцинација, бегалците и барателите на азил од приватно сместување мора да аплицираат електронски, преку е-влада. УНХЦР, Данскиот совет за бегалци и други невладини партнери им помагаат да ги пополнат апликациите

До денес, повеќе од 30 приватно сместени бегалци и баратели на азил се пријавија и сега чекаат повик за вакцинација.