Харис Теохарис, министер за туризам на Република Грција и Татјана Матиќ, министер за трговија, туризам и телекомуникации на Република Србија, денес одржаа состанок за соработка за време и по пандемијата на коронавирус.

Како што беше најавено, граѓаните на Србија ќе можат летово да го поминат во Грција оваа година, потврдувајќи дека биле вакцинирани со каква било вакцина, со негативен ПЦР тест или брз тест, а грчките граници најверојатно ќе бидат отворени за српските туристи пред официјалниот почеток на сезоната на 14 мај.

Грчкиот министер на прес-конференцијата рече дека неговата земја ќе ги прифати сите вакцини, вклучувајќи ги кинеските и руските, иако се уште не се прифатени на ниво на ЕУ, ќе биде потребна само потврда за вакцинацијата. Негативниот тест ќе биде задолжителен за невакцинираните, а кога станува збор за децата, Теохарис рече дека на деца до 10 години не им треба вакцина или ПЦР тест, а потребен е негативен тест за деца постари од 10 години.

Претходно, се навести дека Грција ќе ја отвори границата за српските граѓани на 14 мај. Така, по САД, Велика Британија, Израел и Кипар, Србија ќе биде петтата земја во светот чии граѓани ќе можат да влезат во Грција.

Грчкиот министер за туризам пристигна денес во официјална посета на Србија, при што ќе има низа состаноци со владини претставници и туристички работници.