Раст од 32 отсто

Од почетокот на годината, белиот метал ја зголеми својата пазарна вредност за 32%, оставајќи го зад себе поскапиот скапоцено жолто обоен братучед, што го прави една од најпрофитабилните главни производи за 2024 година.

Релито на Среброто беше поддржано од зголемениот интерес на инвеститорите, високо охрабрувачките макроекономски показатели и проектираната четврта последователна година на недостиг на сребро. Растот на цените од 17 мај беше потпомогнат од зголемениот оптимизам за изгледите за пошироките пазари на благородни и индустриски метали.

Шпекулативна инвестиција заради социјалните мрежи?

Аналитичарите го споредуваат она што се случува со скапоцената роба со бум на акциите кои се здобија со популарност меѓу малопродажните инвеститори преку социјалните медиуми како Редит, што во голема мера е резултат на шпекулативна интервенција. Тие објаснуваат дека среброто е еден од нивните омилени средства и бил нишан пазар цел на малите трговци на Редит и во 2021 година, заедно со акциите на GameStop и други компании со мала капитализација кои го зафатија финансискиот свет во тоа време.

Дали е можен пад?

Прекин на нивото на силниот психолошки отпор од 30 долари најавува значително купување од страна на берзанските фондови (ETF) кои инвестираат во благородниот метал, зголемувајќи го ризикот од голем пазарен спазам сличен на она што се случи пред три дена со индустрискиот бакар. Инвеститорите беа нето продавачи на сребрени ETF, кои на 16 мај изгубија 1,7%, според Bloomberg.

За неделата што заврши на 14 мај, менаџерите на пари ги зголемија своите позитивни облози на белиот метал на фјучерсот на COMEX во Њујорк на највисоките нивоа во повеќе од две години. Вкупниот износ на „кратки позиции“ на овие инвеститори на 14 мај имаше 11% учество во бројот на договори кои не беа затворени.

Релација злато – сребро

Иако заработката на среброто е поголема од златната, таа и понатаму е релативно евтина.

Двата благородни метали се движат во тандем бидејќи имаат слични карактеристики макроекономски и како валутно осигурување. Златото достигна серија рекордни височини поради активното купување на централната банка, интересот од клиентите на мало во Кина и зголемените облози дека претстои циклус на намалување на каматите во САД.

Среброто има двојна употреба и е вредно и како финансиско средство и како индустриски метал, вклучително и во технологиите за зелена енергија. Металот е клучна компонента за соларни панели, а со солиден раст во секторот, неговата употреба би можела да достигне рекордни нивоа оваа година, според Институтот Сребрена, меѓународна непрофитна асоцијација која објавува анализи и извештаи за пазарот на сребро од 1990-тите.

Наспроти позадината на поголема побарувачка, пазарот влегува во својата четврта година на дефицит, при што дефицитот се појавува како втор најголем досега.