Во колумна за порталот „Либертас“, професорот Денко Малески, поранешен министер за надворешни работи и колега на претседателката Силјановска-Давкова, изрази загриженост за нејзините неодамнешни постапки за време на инаугурацијата. Додека многу Македонци ја прославија нејзината одлука да не го користи зборот „Северна“ кога се однесува на земјата, Малески ги истакнува потенцијалните последици од овој симболичен гест, особено во контекст на меѓународните договори.

Претседателката Силјановска-Давкова, нејзината постапка и потенцијалните последици

Малески тврди дека со воздржувањето од користење на новото уставно име и единствено нарекувајќи ја земјата како „Македонија“, претседателката Силјановска-Давкова  го поткопала Договорот од Преспа. Овој историски договор, чија цел е да се реши долгогодишниот спор за името со Грција, е клучен за одржување на регионалната стабилност. Иако нејзиниот став доби поддршка од мнозинството Македонци, Малески ја нагласува загриженоста на оние кои се свесни за потенцијалните последици.

Претседателката Силјановска-Давкова остана посветена на ветувањата од изборната кампања, придобивајќи значаен дел од Македонците. Сепак, за оние кои се свесни за импликациите, тоа предизвика одредени грижи.

Брза Реакција на Брисел: ЕУ изрази загриженост и жалење поради неупотребата на уставното име на Северна Македонија за време на полагањето заклетва на денешната инаугурација на Гордана Силјановска Давкова

Храбар и непокорлив став

„Тој момент симболизираше став против неправдата наметната врз еден народ, кој под притисок на друга држава беше принуден да го смени уставното име на својата држава“, рече Маленски. „Тоа служеше како собирен повик и за граѓаните и за вработените во владата да го имитираат нејзиниот став“.

Сепак, со одбивањето да ја артикулира целата заклетва на претседателот на Собранието и одбивајќи да го признае уставното име на државата, тврди Малески, претседателката Силјановска-Давкова практично објави непријателства со Грција, кршејќи ги основните начела на Договорот од Преспа, особено во однос на клучното прашање за нашата јужен сосед – името на нашата нација.

Тој предупредува на потенцијални последици, особено во однос на влошените меѓудржавни односи и нарушувања на граничните премини. Малески ја нагласува важноста од почитување на меѓународните договори за да се избегне влошување на тензиите во регионот.

Грчкиот одговор што ќе следи првенствено ќе влијае на граѓаните на граничните премини и ќе ги заостри меѓудржавните односи со Грција

Недостаток на суштински политички дискурс

Обраќајќи се на содржината на нејзиниот инаугуративен говор, Малески изразува разочарување поради отсуството на суштински политички дискусии. Тој ја истакнува потребата од јасност на ставот на претседателката Силјановска-Давкова во однос на домашните и меѓународните прашања, особено со оглед на сложените предизвици со кои се соочува земјата.

Одбрана на 2 фронта

Малески тврди дека по обраќањето на претседателката Силјановска-Давкова, државата сега се соочува со двојни предизвици во одбраната на своето достоинство – и со Бугарија и со Грција. Тој изразува надеж дека таа, заедно со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, смислиле стратегија како да ја надминат оваа ситуација.

Судирот со две земји-членки на ЕУ ќе ја остави нашата нација без море, која се карактеризира со сложена етничка структура и проблематична економија, во многу неповолна состојба. Очекуваната поддршка од оние кои вршат притисок врз двете страни да го ратификуваат Договорот од Преспа, имено САД, Европа и ОН, е малку веројатна. Во обид да се избегне популистичкиот националистички бран, американскиот претседателски кабинет воведе санкции за оние кои работат против Договорот од Преспа, вклучително и Бугарија. Дали ова сигнализира потенцијални санкции за македонскиот претседател и влада?

Критиката на професорот Малески покренува важни прашања за импликациите на постапките на претседателката Силјановска-Давкова врз меѓународната позиција на Македонија. Додека земјата се движи кон потенцијалните дипломатски предизвици, таа мора внимателно да го разгледа својот пристап за да ги исполни своите обврски и да ги заштити своите интереси. Дебатата околу инаугурацијата ја нагласува сложеноста на дипломатските односи и потребата за стратегиско одлучување на глобалната сцена.