Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, во итервју за Гласот на Америка, го повтори својот став околу техничката влада. справувањето со корупцијата, и проблемот со Бугарија.

Мицкоски –  техничката влада не и помага на државата и како таква треба да се укине од и избрише од Изборниот Законик и Законот за влада..

Но, доколку има техничка влада, Мицкоски, рече дека- ВМРО-ДПМНЕ ќе предложи министри од кабинетот и ќе има заменици во важни министерства во техничката влада и ќе биде подготвена за компромиси.

Мицкоски рече дека не добил потврда за средба со државниот секретар- Блинкен при  неговата посетата на Скопје.

Во однос на луѓе блиски до партијата кои беа на црната листа на САД, Мицкоски вети дека ќе се бори со корупцијата.

Мицкоски потврди дека борбата против корупцијата е од приоритетно значење за просперитетот на Македонија, и дека ќе ги прекине криминалните и полукриминалните политички организации и структури. Тој рече дека политичарите треба да работат со народот, наместо со криминалците.

Македонскиот народ сака да да влезе во ЕУ според Мицкоски.

Околу проблемите со Бугарија, Мицкоски рече дека СДС и власта во Бугарија ги влошиле односните меѓу двете земји..

–  По формирањето на новата бугарска влад, тој рече дека ќе работи со нив за да се најде достоинствено решение кое ќе им служи на двете земји. Мицкоски се фокусираше на заедничката цел да има сосед влез во ЕУ, и интегрирање на Македонија во Европа.

Мицкоски го осуди непринципиелното однесување на соседните народи кон Македонија, цели 30 години…

Мицкоски рече дека бугарското вето, против Македонија во 2019 година ги ескалираше односите. Овој проблем, кој изгледаше политички -го забави развојот, рече тој.

Мицкоски рече дека францускиот договор, заснован на предлог не е решение, туку дополнително прашања кои ќе се отворат со текот на времето..

Мицкоски вели дека Бугарија/Македонија мора да преговараат за фер и сеопфатен договор за влез во ЕУ. Тој го потенцираше надминувањето на национализмот и фокусирањето на современите прашања, за да се забрза влезот на Македонија во ЕУ.

Мицкоски се надева дека ќе се постигне договор, кој ќе и помогне на Македонија да влезе во ЕУ и да ги зајакне односите со соседите…