– Тоа е нивно право, бидејќи Уставот им гo гарантира тоа право. Мислам дека тоа е вистинскиот пат по кој тие треба да ги штитат своите права заедно со бугарската држава, изјави Стоев на 16-та Светска средба на бугарските медиуми, што се одржа во Рилскиот манастир, во организација на БТА.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, според Стоев, таквата партија би бил „единствениот и вистински начин“ за Бугарите во земјава да ја обезбедат својата афирмација.