Премиерката на Нов Јужен Велс, Гледис Береџиклиан изјави:

– На луѓето кои живеат или кои поради работа престојувале во четири делови од Сиднеј во последните две недели, им е наложено да останат дома, освен поради итни причини

Таа објасни дека на граѓаните им е дозволено да ги напуштат своите домови само поради основни работи или образование, медицински причини, снабдување со намирници или вежбање на отворено.

– Не сакаме оваа состојба да трае со недели, сакаме да заврши колку е можно побрзо, истакна Береџиклиан.

Властите во Нов Јужен Велс воведоа претходно задолжително носење на маски во сите затворени простори во Сиднеј, вклучително и канцеларии, им забранија на жителите на седум населби да го напуштаат градот и ги ограничија домашни собири на пет лица, со цел да се спречи новиот бран на инфекции.