– Продолжува полицискиот час од 21 до 5 часот наутро, рече Ердоган по состанокот на владата во претседателскиот комплекс, што траеше повеќе од три часа, пренесе агенцијата Анадолија.

Како дел од мерките, Ердоган кажа дека, исто така, ќе биде ограничено работењето на рестораните и кафулињата што ќе можат да работат со максимум 50 проценти од капацитетот.

– Градовите што се соочуваат со многу висок ризик од коронавирус ќе имаат полициски час за време на викендот, додаде турскиот претседател.

Тој посочи дека од вкупно 81 турски провинции, во 58 или 80 проценти од населението, е класифицирано како многу ризично на коронавирусот.

Категоризацијата на покраините со низок, среден, висок или многу висок ризик се базира на стапката на инфекција и вакцинацијата против коронавирус, што во земјата почна на 14 јануари.

– За време на месецот Рамазан, собирањата за сахур и ифтар, што се одржуваат пред и по постот, се забранети во земјата, кажа турскиот претседател.

Покрај тоа, рече Ердоган, во текот на светиот месец низ цела Турција ќе се воведат заклучувања за време на викендите.