-Според меѓународните здравствени прописи, вакцините мора да бидат одобрени од СЗО и да бидат достапни за апсолутно секого пред да се воведе таквото барање како предуслов за патување, соопшти прес -службата на организацијата.

Во овој поглед, СЗО „не поддржува употреба на докази за вакцинација (сертификат) како предуслов за меѓународно патување поради дискриминаторски пристап на вакцините до луѓето во богатите и посиромашните земји“.