На територијата на Косово и Метохија, можете да пешачите до премините Јариње и Брњак. Автобусите ги носат граѓаните на преминот, потоа тие треба да одат пеш до блокадата поставена од Србите на 800 метри оддалеченост.

Србите кои вчера го блокираа Јариње беа на тоа место цела ноќ, поставија шатори и немаше проблеми. Членовите на Роса вчера употребија солзавец на преминот Брњак за да се обидат да ги растераат Србите кои преку мирни протести сакаа да го изразат незадоволството од мерките.

На административните премини на Јариње, Брњак и Мердаре, регистарските таблички од северот на Косово се одземаат, а за возилата со знаци од централна Србија мора да земат тест таблички и да платат такса.