Откривање на вистината: Филипче доби прашања од Александар Николоски

На наелектризиран митинг во Василево, среде динамичниот терен на претседателската кампања во Македонија, Александар Николоски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ и претставник на ИЕ 4, го насочи вниманието кон Венко Филипче, неговиот противник од СДС. Овој клучен момент не се карактеризираше со спуштање во негативна кампања, туку со барање јасност и одговорност за прашања кои длабоко ја загрижуваат јавноста.

Фокус на одговорност

Николоски, потенцирајќи го својот пристап, изјави дека неговата намера не е да води црна кампања туку да ги искаже прашањата на кои граѓаните бараат одговори. Во основата на овие истраги е трагичен настан што ја потресе нацијата: пожарот во модуларната болница во Тетово, кој однесе 14 животи. Предизвикот на Николоски кон Филипче беше јасен – да ја расветли неговата улога во ова и во други критични прашања.

Тешките прашања за Филипче

Митингот беше платформа за Николоски да изнесе неколку значајни прашања насочени кон Филипче, како одраз на барањето на јавноста за транспарентност:

  1. Трагедијата во модуларната болница: Каква вмешаност имаше Филипче во немилиот настан што доведе до загуба на 14 животи во Тетово?
  2. Приватизација на услугите за стерилизација: Улогата на Филипче во тендерот за стерилизација, што резултираше со приватизација на македонските здравствени установи на компанија од Албанија, беше доведена во прашање.
  3. Сопственички притисок во здравството: Истрагата се прошири и на наводните притисоци извршени од Филипче за продажба на приватна болница на албански бизнисмен.
  4. Комисија за набавка на вакцини: Големината на провизијата на Филипче од договорот со Стабри, компанија од Хонг Конг, од која никогаш не ни дојдоа вакцините што требаше да пристигнат.
  5. Случај и врски во Онкологија: Конечно, Николоски побара да се разјаснат врските на Филипче со семејството Пановски и неговите постапки во случајот со онкологија, каде што пациенти беа лишени од лекови, за да се профитира над туѓа мака?

Испитување на финансиски и ПР практики

Дополнително, Николоски изрази загриженост за финансиските аспекти околу ПР агенцијата Рејтинг, која активно го промовираше Филипче. Со обелоденувањата за значителни суми потрошени за објавени текстови за фаворизирање на Филипче, Николоски го доведе во прашање изворот на овие средства и нивното обелоденување до регулаторните тела.

Барање за транспарентни одговори

Како што се одвиваше митингот, повикот на Николоски до Филипче да одговори на овие неодложни прашања означи критичен момент во кампањата, нагласувајќи ја важноста на интегритетот и одговорноста во политичкото лидерство. Очекувањето на јавноста за одговорите на Филипче ја нагласува пошироката желба за транспарентен, одговорен изборен процес.