Ова го констатирала инспекцијата на подрачното министерство, објасни министерката Виолета Комитова за Нова.бг.

Таа објасни и дека делот каде што се случила несреќата нема закон 16 и според документи не се работи за автопат туку обичен меѓуградски пат.

-До пред некој ден не знаев дека делот од Струма каде се случи тешката автобуска несреќа не е автопат, туку обичен, широк меѓуградски пат. Со голо око сите гледаме добар пат. Но, со голо око не можеме да ги почувствуваме падините на него, рече министерката.

-Патот нема акт 16, бидејќи не се завршени постапките за експропријација. Според проектот, ова е патот Е-79, со максимална дозволена брзина од 90 km/h. Ова не е автопат, додаде министерот како одговор на прашање зошто брзината во оваа делница е зголемена на 120 км/ч.

Таа кажа и дека заштитната ограда во кобниот дел била во нормите што важеле во моментот кога била поставена.

-Има знаци на местото кои можеби падналe пред неколку месеци. РИА презеде акција за обновување на заштитната ограда. Сепак, нашата најголема слабост е обележувањето. Поставена е само средната централна линија, потенцира Комитова.