По подметнувањето пожар на вратата од на бугарскиот културен центар „Иван Михаилов“ во Битола од страна на пејачот Ламбе Алабаковски, лидерот на „Има таков народ“ (ИТН) Слави Трифонов на својот личен Фејсбук профил го напиша следново:

-Стана јасно кој е пироманот на Бугарскиот културен центар „Иван Михаилов“ во Битола.

Станува збор за 34-годишен машки пејач по име Ламбе Алабаковски. Тој го признал делото.

Во исто време, корисниците на социјалните мрежи во Северна Македонија почнаа да објавуваат фотографија од Ламбе, придружени со текст: „И јас сум Ламбе Алабаковски! Beе ѕuіѕ Ламбе Алабаковски! Сите сме Ламбе, стоп за фашизмот.

Од сета оваа одвратна историја, северномакедонците, ако се паметни, сепак можат да извлечат сериозна лекција. Ќе ви кажам што е таа.

Во раните утрински часови на 4 јуни Ламбе отишол пред Бугарскиот културен центар „Иван Михаилов“, полил со цевка со запалива течност и ја запалил течноста. Пожарот избувнал толку брзо што го зафатил и пироманот Ламбе. Според пишувањата на медиумите во северна Македонија, тој има изгореници на рацете.

Која е поуката, драги мои соседи од Северна Македонија? Поуката е дека со вашата омраза кон нас се горите себе си.