Регулаторната комисија го отвори патот за значителни заштеди на сметките за парно за институциите и приватните компании. Оваа одлука носи 35% попуст на трошоците за греење, благодет оправдан со неодамнешниот пад на цената на природниот гас.

Намалување од 35% за фирмите и институциите

Неодамнешната одлука се одвива како стратешка иницијатива за ублажување на финансиските оптоварувања на општините, државните институции и деловните корисници. Марко Бислилимовски, директорот на Регулаторната комисија, ја истакна потребата од поддршка на овие субјекти, истакнувајќи го нивниот значаен придонес за време на енергетската криза.

Давање приоритет на стабилноста

Бислилимовски појасни дека намалувањето е специјално прилагодено за фирмите и институциите, имајќи ја предвид нивната клучна улога во стабилизирањето на цените на топлинската енергија во Скопје. Ова намалување, како што рече, има за цел да ги надомести нивните придонеси и да ги спречи да поднесат непропорционални финансиски оптоварувања.

Во очекување на придобивките за граѓаните: летна корекција на хоризонтот

Додека бизнисите и институциите се радуваат на изгледите за намалени сметки, на граѓаните им се препорачува да ја чекаат редовната летна корекција. Бислилимовски напомена дека граѓаните, кои моментално се субвенционирани од владата за сметките за парно, може да забележат намалување во јули, во зависност од стабилните цени на природниот гас.

Избегнување на политички импликации

Директорот го истакна внимателниот пристап кон сметките на граѓаните, истакнувајќи ја потенцијалната перцепција за предизборен маркетинг. Тој изјави дека секое намалување за домаќинствата може ненамерно да влијае на политичкиот пејзаж, сценарио кое Регулаторната комисија има за цел да го избегне.

Броевите зборуваат: влијание врз скопските потрошувачи на парно

Во Скопје, каде има 65 илјади корисници на парно, од намалените тарифи треба да имаат корист околу 1.200.

 

Извор: Sitel

Извор; tv21