Според американските метеоролошки служби, ветровите се движат со брзина до 240 километри на час.

„Ида“ удри во близина на Форт Фуршон, јужно од Њу Орлеанс, шеснаесет години откако ураганот Катрина го опустоши овој регион во јужниот дел на САД.