На прашање што направил за државата во изминатите 19 години, Али Ахмети, кој во саботата најави ребрендирање на ДУИ во „зелена партија“ во гостување на ТВ21 изјави:

Сум направил сателит да ја однесам Македонија на месечината, рече во шега Ахмети, а потоа продолжи:

-Се што е постигнато до денеска Албанците да уживаат во нивните куќи, До 2011 еден полицаец растураше цел пазар, од 2002 наваму Албанците се сопсптвеници на своите домови, имаат свои полицајци. На крајот изградив и ракета за месечината., дополни Ахмети.