Морнарицата објави тест наречен „Full Ship Shock Trials“ на источниот брег, активирајќи над 18 тони експлозив со цел да се тестира пристапот до носачот на авиони „USS Gerald R. Ford“, во борбени услови.

Експлозијата предизвикана од ова тестирање е регистрирана како земјотрес со јачина од 3,9 степени според Рихтеровата скала.

Бродот на американската морнарица се наоѓал блиску до местото на експлозијата, а намерата била да се провери колку се издржливи бродовите, кога би се соочиле со вакви напади.